Een kritische kijk op refurbished

15 April, 2020 14:07

Het kiezen van een refurbished product over een nieuw product, levert een goede bijdrage aan het milieu. Maar wel alleen als daardoor ook echt minder nieuwe smartphones worden geproduceerd. Als dat niet gebeurt, zorgen refurbished telefoons er alleen maar voor dat mensen één of twee jaar later alsnog een nieuwe telefoon kopen. Refurbished zou dan niet zo zeer het probleem oplossen, maar slechts vertragen. Dit is misschien een negatieve insteek, maar wel terechte kritiek. Het is daarom belangrijk om op zoek te gaan naar de echte impact van refurbished producten. Tegelijkertijd proberen we een goed antwoord te geven voor de meer kritische mensen.

Duurzame impact op het milieu

Het gebruik van refurbished telefoons blijkt wel degelijk een goede impact op het milieu te hebben. Zo blijkt uit onderzoek dat afval afkomstig van oude elektronica, na de welbekende plastic soep, de snelst groeiende afvalstroom ter wereld is. Met het aanschaffen van refurbished producten vertragen we deze groei dus behoorlijk. Maar de productie van nieuwe smartphones neemt ook daadwerkelijk af! Zo zijn er in 2019 maar liefst 70 miljoen smartphones minder verkocht dan in 2018! We maken dus zeker een impact met z’n allen. Dit, terwijl de refurbished markt juist met 2% is gegroeid!

Nieuwe technologie blijft belangrijk

Technologie wordt snel verbeterd. Zo wordt binnenkort 5G geïntroduceerd in Nederland. Dit zal de verkoop van nieuwe smartphones tijdelijk verhogen. Dit komt simpelweg omdat de refurbished modellen daar op dat moment nog niets mee kunnen. De extra mogelijkheden van 5G zullen waarschijnlijk te aanlokkelijk zijn om niet direct op in te springen. De verwachting is daarom dat rond ‘grote vernieuwingen’ de refurbished markt tijdelijk inzakt. Over het algemeen zien we echter dat steeds meer mensen de aanschaf van een refurbished telefoon overwegen. Dit blijkt ook uit de Refurbished Barometer 2020.

Refurbished: geen gebakken lucht

Alle informatie in acht nemende, zorgt de opkomst van refurbished producten er dus zeker voor dat we onze aarde minder belasten. Ook zijn er steeds meer mensen die refurbished elektronica overwegen. Dit vergroot alleen maar het milieuvriendelijke effect dat we met z’n allen hebben. Refurbished is dus geen gebakken lucht, zelfs met de meest kritische blik, blijkt het een positief effect te hebben op duurzaamheid en milieu. Mocht je meer willen weten of refurbished en duurzaamheid, kijk dan ook eens op deze pagina.

< Duurzaamheid en refurbished: dit is er mogelijk Houd een voorjaarsschoonmaak op je Refurbished iPhone >