Een Slimme Toekomst met de komst 5G

2 Juni, 2020 12:22

Robotstofzuigers, slimme koelkasten en zelfrijdende auto’s… binnenkort hoeven we niets meer te doen!  Hmm… zo zit het niet precies. Je zou in iedergeval kunnen stellen dat we nog productiever worden, omdat we administratieve handelingen delegeren naar computers en zo meer tijd overhouden voor dat wat computers (nog) niet kunnen… Nadenken.

Toch is het allemaal nog niet echt deel uit gaan maken van onze samenleving. Het lijkt haast wel dat alleen de Wizz kids onder ons deze snufjes hebben niet de grote massa. Er ontbreekt iets.. een limiterende factor is aanwezig.. terwijl ik dit artikel schrijf, downloadt een video die ik naar collega's wil sturen voor onze nieuwste producten.. 30%.. 50%.. 70%... 99%... blijft hij nou hangen? Dit is vast herkenbaar en duurt ons veel te lang; dat is precies het punt.


Waarom willen we sneller internet?

Apparaten hebben gegevens nodig om te leren.  Data moet op een of andere manier vervoerd worden via een medium: het internet. Dat is toch al aanwezig? Dat klopt, maar je hebt vast weleens in de trein gezeten en toen je van het ene naar het andere perron ging viel het internet weg tijdens het kijken van je Youtube video. Of op dat ene festival waar telefoons leken te vechten voor dat ene streepje bereik. Het zou niet handig zijn als zelfrijdende auto’s ineens geen bereik meer hebben op Utrecht centraal; dan zouden we stilstaan naast de weg of nog erger.
Wat is 5G en wat kunnen we ermee?

5G is de vijfde generatie van netwerken die een capaciteit aankan van 100 keer de snelheid die we nu al kunnen bereiken. Er zijn verschillende soorten 5G: Low-band, Mid-band en High-band 5G netwerken. Low-band lijkt op het netwerk dat we nu al hebben het zendt uit over een lage frequentie en dekt een grote afstand, maar is niet veel sneller dan wat we nu al hebben. Dit dekt de gaten in het netwerk op de plekken waar we in het heden nog geen snel internet (4G) hadden; denk aan de achterhoek. Mid-band is al een stuk sneller en is een perfecte balans tussen snelheid en dekking. Last but surely not least! Het high-band 5G netwerk; ik gok dat de gadgetfreaks onder ons nu enthousiast worden. De mogelijkheden hiermee zullen eindeloos zijn. Met een 5G netwerk kunnen we snelheden behalen die 100 keer de snelheid omvat van het 4G netwerk. Zelfrijdende taxi’s, smartwatches die bij ouderen nauw contact houden met de dokter zonder menselijke tussenkomt en koelkasten die communiceren met supermarkten zodat jij nooit meer melk vergeet in te slaan. Nooit meer havermout met water. Een toekomst waar we van kunnen dromen!Wanneer komt 5G naar Nederland? 

In feite is 5G al in Nederland, maar ook weer niet. De 5G high-band frequentie is er nog niet. Het nadeel van deze frequent is dat het maar korte afstanden dekt. Op elke hoek zou er dus een 5G mast moeten staan en dat gaat nog wel even duren. Vandaar dat we momenteel met de huidige techniek 5G kunnen uitrollen, maar dit betreft dan een 5G frequentie die 10-20% sneller is dan wat we nu behalen. Het opent deuren, maar we moeten nog even wachten.
Zal ik dan overwegen om een 5G telefoon te kopen? 

Het is een persoonlijke afweging om een 5G toestel te kopen. Verwacht wordt dat we binnen nu en twee jaar een hoop stappen hebben gezet op hetgebied van 5G en de mogelijkheden. Als je nu een 5G telefoon zou kopen dan ben je wel alvast ready voor die ontwikkeling. Met een telefoon kun je makkelijk twee jaar doen, dus het is maar net wat je belangrijk vindt. Als je nu toch toe bent aan een nieuwe telefoon kun je ook denken dat het een investering is op langer termijn, want als je je toch wilt meeliften op dit netwerken dan zou je binnen een jaar weer een nieuwe telefoon moeten aanschaffen. Je oude telefoon zou dan te snel afgeschreven worden en dat is zonde. 
Welke telefoons zijn geschikt voor 5G? 

Wanneer je een Samsung fan bent, zou je kunnen kijken naar een Samsung variant vanaf de Samsung Galaxy s10 5G, niet zomaar elke Samsung namelijk 5G aan. Bij Huawei kan het vanaf een Huawei Mate 30 en bij iPhone vanaf een iPhone 12. Zodra wij deze varianten in ons assortiment krijgen, zullen we ervoor zorgen dat die voorzien zijn van een 5G label om de keuze bij onze klanten makkelijker te maken.< Donkere modus van iPhone snel in- en uitschakelen Top 5 apps die het thuiswerken makkelijker maken! >